IN MEMORIAM erelid Jan van den Boogaart

Geplaatst op maandag 7 augustus 2017 op 16:18u

Op 5 augustus is, na een kort ziekbed, op 84 jarige leeftijd Jan van den Boogaart overleden.

Jan werd in het oorlogsjaar 1942 lid van Brabantia en zou dus op de eerstkomende nieuwjaarsreceptie gehuldigd worden met zijn 75 jarig lidmaatschap.

De voetballer Jan was in zijn beste jaren een redelijk snelle rechtsbuiten die wel moest erkennen dat het 2e elftal zijn top was.

Naarmate Jan ouder werd, werd ook het rangnummer van zijn elftal hoger tot hij uiteindelijk als 47 jarige na het seizoen 1979/80 stopte met actief competitie voetbal.

De op jongere leeftijd nog fors sigaar rokende Jan zou de nu als doellat gebruikte ronde buizen vervloekt hebben omdat hij de gewoonte had zijn nog kort voor de wedstrijd opgestoken sigaar bij het begin van de strijd op de deklat te leggen zodat hij bij een hoekschop nog even een trekje kon nemen.

Buiten het voetbal was Jan ook betrokken bij een aantal aansprekende gebeurtenissen bij Brabantia, te weten:

- Jan was in april 1967 de spreekbuis van een aantal verontruste Brabantianen die een motie van wantrouwen indienden tegen de toenmalige voorzitter.

- Na de bestuurswisseling in 1967 bleef Jan, vooral tijdens de ALV's een kritisch volger van het verenigingsgebeuren en was hij meerdere malen lid van de kascommissie.

- Jan was, bij de verenigingsjubilea van het 50-60-70-75-80 en 85 jarig bestaan van Brabantia, lid van de jubileumcommissie

- Jan was voorzitter van de veteranenafdeling van 1969 tot 1997

Al met al een hele lijst en voor deze activiteiten ontving Jan dan ook diverse onderscheidingen en wel:

In 1982 werd Jan Lid van Verdienste en in 2013 Erelid van Brabantia.

In 1993 ontving Jan de Gouden Speld van de KNVB.

Ook in 1993 ontving Jan de gemeentelijke sportpenning met oorkonde van de gemeente Eindhoven.

Naast voetballen waren, bij Brabantia, ook biljarten en kaarten hobby's die Jan veelvuldig beoefende in het clubhuis.

Jan was vele jaren "vaste katter" op de zaterdagmiddag en later ook bij de WOMI op woensdagmiddag.

Tot het moment dat de mobiliteit van Jan dusdanig achteruit ging dat zelfstandig bezoeken van deze bijeenkomsten niet meer mogelijk was, bleef Jan een vaste bezoeker van deze bijeenkomsten.

Brabantia miste Jan al en we weten nu dat dit voor altijd zal zijn.

Wij wensen Thea, Bart-Jan, Annemiek, Frederique, Dorette en Harrie heel veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

De familie Van den Boogaart op de nieuwjaarsreceptie van 2017